WordPress-websites updaten

(leestijd: 2 minuten)

Het up-to-date houden van je website raden wij je om verschillende redenen aan. De belangrijkste twee zijn:

1. Je website blijft zonder updates niet altijd goed werken. Er komen geregeld updates uit van de browsers (zoals – in willekeurige volgorde – Edge, Internet Explorer, Safari, Chrome, FireFox en Opera), waarmee jouw websitebezoekers jouw website bezoeken. Dat doen ze op hun pc of tablet of smart phone, dat is om het even. Maar die nieuwe browserversies kunnen soms niet meer omgaan met oudere technieken in jouw website. En de oplossing daarvoor is om jouw website te voorzien van de laatste updates, waarin dit soort oude code en technieken worden bijgewerkt c.q. vervangen, zodat ook de nieuwste browsers je website kunnen blijven weergeven zoals jij het hebt bedoeld.

2. Je website is zonder updates niet optimaal veilig. Er worden geregeld nieuwe manieren ontdekt en bekend waarmee kwaadwillenden jouw website kunnen hacken, overnemen of van reclame of andere ongewenste content voorzien. Om nog maar niet te spreken over het risico dat data zoals klantgegevens gestolen zouden worden. WordPress en ook de ontwikkelaars van plugins en thema’s (dat zijn onderdelen van je WordPress-website die door ‘derden’ zijn gemaakt) brengen geregeld beveiligingsupdates uit, die de nieuw ontdekte mogelijkheden om jouw website te hacken (de zogenaamde beveiligingslekken) dichten.
Die updates niet installeren is dus ronduit onverstandig. En mogelijk zelfs ook in strijd met de wet.

AVG: Algemene verordening gegevensbescherming

Ja, in strijd met de wet. Ik zal uitleggen hoe dat zit. De AVG (sinds mei 2018 en ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR)) geeft bedrijven van groot tot klein (en ook ZZP-ers!) verantwoordelijkheden die te maken hebben met gegevensverwerking. Ieder bedrijf dat gegevens verwerkt, al zijn het alleen maar de afspraken en telefoonnummers van klanten, is een gegevensverwerker in de zin van de wet. En gegevensverwerkers hebben de verantwoordelijkheid met zorg met die gegevens om te gaan (zie voor details hieromtrent elders).
Als jouw website wordt gehackt en er worden gegevens ontvreemd, dan is er officieel sprake van een datalek. En je bent verplicht een datalek te melden. Als er dan een onderzoek (door de Autoriteit Persoonsgegevens, een overheidsinstelling) zou volgen waaruit blijkt dat jouw website op verouderde software draaide, dan kan dat heel vervelende gevolgen voor je hebben.
Dus ook in het kader van goed ondernemersschap en de AVG is het up-to-date houden van je website een vanzelfsprekendheid.

Gaat dat updaten altijd goed?

Helaas gaat het updaten niet altijd goed. Het risico op problemen is niet groot, maar nooit nul. Dat heeft te maken met het samenspel van al die verschillende onderdelen – WordPress zelf, plugins en thema’s – die tesamen jouw website vormen. Die werken goed samen als jouw website er goed uitziet. Maar elke update kan roet in het eten gooien: wellicht dat een nieuwe versie van het ene onderdeel een ander ouder onderdeel doet crashen. En wellicht is er van dat gecrashte onderdeel al een nieuwere versie beschikbaar die dat crashen voorkomt, maar dat moet je dan wel weten en vooral: dan moet díe update als eerste worden geïnstalleerd. En dat weet je meestal pas na de crash. Daarom is het vooraf maken van een goede back-up – die ook gegarandeerd terug gezet kan worden, heb je dat wel getest? – eigenlijk nodig.

Het voert voor deze blog te ver om uit te leggen hoe je als ‘eindgebruiker’ een back-up van je website maakt en daarom zeggen wij: als je ervoor kiest zelf de updates te activeren, dan loop je een klein risico op problemen. Maar ach, die lossen we dan achteraf wel weer voor je op. Op regiebasis, dat wel.

Onze meeste klanten vinden dat risico vervelend. En bovendien willen ze niet iedere maand updates hoeven doorvoeren. Daarom doen wij dat meestal voor hen; die dienst bieden wij in abonnementsvorm aan. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Update-instructies

Maar als je graag zelf de updates doorvoert, dan is dat wat ons betreft prima. Wij instrueren je graag en hebben daarom het volgende stappenplan voor je gemaakt:

 1. Login in WordPress;
 2. Klik links boven op ‘Dashboard’;
 3. Als er updates zijn, dan staat er achter het woord ‘Updates’ een rood rondje met in het wit een getal dat het aantal beschikbare updates weergeeft;
 4. Klik op ‘Updates’ (tenzij daar geen rood rondje achter staat, want dan is er niets te doen en ben je klaar);
 5. Er zijn vier secties: (1) WordPress zelf, (2) Plugins, (3) Thema’s en (4) Vertalingen;
 6. WordPress zelf zal zich in de meeste gevallen zelf updaten. Maar als dat niet gebeurd is, doe jij het dan;
 7. Daarna klik je weer op ‘Dashboard’ en ‘Updates’ (tenzij daar geen rood rondje meer achter staat, want dan ben je klaar);
 8. Zet nu vinkjes voor alle plugins die kunnen worden geüpdatet (tip: zet een vinkje links van ‘Alles selecteren’) en kies voor ‘Plugins bijwerken’;
 9. Wacht even totdat alle updates zijn geïnstalleerd; dat kan een paar lange minuten duren;
 10. Klik weer op ‘Dashboard’ en ‘Updates’ (tenzij daar geen rood rondje meer achter staat, want dan ben je klaar);
 11. Zet vinkjes voor alle thema’s die kunnen worden geüpdatet (tip: zet een vinkje links van ‘Alles selecteren’) en kies voor ‘Thema’s bijwerken’;
 12. Herhaal dit voor eventuele updates onder ‘Vertalingen’;
 13. Tot slot test je alle functionaliteit van je website grondig.

Niet vergeten: dit dient iedere maand te gebeuren voor een goed werkende en veilige website.
En je weet: bij vragen of problemen zijn wij voor je beschikbaar om te helpen. Uiteraard. Succes!

HEEFT U VRAGEN?

Heeft u vragen over onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op:

info@dda.nl

072 505 4011

06 51 303 223

WAAROM DDA?

 • Meer dan 25 jaar ICT-ervaring; kennis van zaken gegarandeerd;
 • Wij staan dag en nacht voor u klaar om u te helpen;
 • Wij communiceren open en direct en altijd in begrijpelijke taal;
 • En altijd prettig, persoonlijk contact; bel ons eens, om dat zelf te ervaren: 072 505 4011!

Nog meer Blogs:

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Niet te vaak, wel informatief.
Vol relevante ICT-informatie voor het MKB.

U bent succesvol ingeschreven voor de DDA-nieuwsbrief.