HTTP versus HTTPS

(leestijd: 2 minuten)

HTTP versus HTTPS en waarom ook jouw website een certificaat zou moeten hebben.

Met de afbeelding hieronder wil ik één en ander uitleggen over jouw website. Als je in je web browser een adres van een website intypt, begin je vast vaak met www. Maar eigenlijk begint het volledige website-adres veelal met ‘http://’ of met ‘https://’.
Als je het adres laat beginnen met www dan wordt er – als je op Enter drukt – meestal vanzelf links van dat adres ‘http://’ of ‘https://’ toegevoegd (soms niet; dat is afhankelijk van hoe de webbouwer de website heeft opgezet).
Voorbeeld: je typt ‘dda.nl’ of ‘www.dda.nl’ en het wordt automatisch ‘https://www.dda.nl’.

De S van Secure

De ‘S’ in HTTPS staat voor ‘Secure’. Die ‘S’ geeft een zekere mate van veiligheid. Er zijn verschillende niveaus van veiligheid waarmee ik je nu niet zal vervelen, maar als je die ‘S’ erbij ziet staan, dan heb je een bepaalde mate van zekerheid dat de website die je bezoekt ook daadwerkelijk de site is van het bedrijf dat je denkt te bezoeken. En niet een fake-website van iemand anders, die bijvoorbeeld de website van de Rabobank heeft nagebouwd.
Bovendien zorgt HTTPS ervoor dat (persoonlijke en privacy-gevoelige) gegevens die je op een website intypt niet door derden kunnen worden onderschept; het risico dat derden met je meelezen is daarmee uitgesloten.

Deze ‘S’ van extra beveiliging komt op je website na het (laten) plaatsen van een zogenaamd certificaat. Dat is een vrij technische actie, die DDA graag voor je verzorgt.

Afhankelijk van je browser kan het verschil tussen http en https er zo uitzien.

Maar er is meer

Het is pas de laatste tijd dat er meer en meer aandacht besteed wordt aan dit type beveiliging. Zo maakt Google zich sinds kort sterk voor deze certificaten, door websites die op deze wijze beveiligd zijn een hogere positie in de zoekresultaten te geven. Wie wil dat niet?
En zelfs is Google onlangs begonnen met waarschuwingen in Chrome in beeld te zetten, als een websitebezoeker gegevens op een niet-beveiligde website invult. En in de toekomst zal er zelfs linksboven een rode waarschuwing verschijnen als je met de Google Chrome browser een website bezoekt die niet met een certificaat is beveiligd.

Kortom: Beter beveiligd en beter gevonden worden. Dat is wat zo’n certificaat biedt.

Update mei 2018: Vanaf september 2018 zal Google Chrome de aanduiding ‘veilig’ bij een https-adres laten vervallen. En nog weer wat later zal ook het groene slotje verdwijnen. Daarmee wordt https de standaard en wordt het niet meer expliciet aangegeven c.q. in beeld gezet als een website veilig is.
En andersom zal Google ‘Niet veilig’ vermelden als een certificaat ontbreekt, of (zonder nu in detail te treden over de precieze verschillen) zelfs het woord ‘Gevaarlijk’ toevoegen, zie hier de huidige drie opties:

Vergrendelen Beveiligd

Sitegegevens bekijken Info of Niet veilig

Gevaarlijk Niet beveiligd of Gevaarlijk

Wie wil er bij zijn eigen website nu niet gewoon ‘Beveiligd’ zien staan?

En hoe zit het met jouw website?

Omdat dit alles tot voor kort geen issue was, en beveiligingscertificaten zeker voor kleinere websites niet gebruikelijk waren, is de kans groot dat jouw website nog niet is voorzien van dit type beveiliging. Maar tegenwoordig is een onbeveiligde website uitermate onwenselijk. Als een certificaat op jouw website ontbreekt, of je twijfelt daar aan, neem dan gerust even contact met DDA op; wij helpen graag. Zodat het onderstaande binnenkort voor jouw website niet meer geldt:

HTTP Niet Beveiligd

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld en is de website van dda.nl keurig van een certificaat voorzien.

HEEFT U VRAGEN?

Heeft u vragen over onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op:

info@dda.nl

072 505 4011

06 51 303 223

WAAROM DDA?

  • Meer dan 25 jaar ICT-ervaring; kennis van zaken gegarandeerd;
  • Wij staan dag en nacht voor u klaar om u te helpen;
  • Wij communiceren open en direct en altijd in begrijpelijke taal;
  • En altijd prettig, persoonlijk contact; bel ons eens, om dat zelf te ervaren: 072 505 4011!

Nog meer Blogs:

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Niet te vaak, wel informatief.
Vol relevante ICT-informatie voor het MKB.

U bent succesvol ingeschreven voor de DDA-nieuwsbrief.